Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kadına Yönelik Şiddetin Boyutları

gelişim üniversitesi
  1.   Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kadına Yönelik Şiddetin Boyutları


8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kadına Yönelik Şiddetin Boyutları


8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Çatalca Kaymakamlığı ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile kadına yönelik şiddete ‘dur’ demek için etkinlik gerçekleştirdi.
 Çatalca Kaymakamlığı kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için oluşturduğu eylem planı dahilinde, İstanbul Gelişim Üniversitesi’yle birlikte bir söyleşi düzenledi. 8 Mart 2018 tarihinde düzenlenen program Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sacak, Çatalca Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Duran Kaya ve kadınların yoğun katılımı ile yapıldı.

Etkinlik kapsamında İstanbul Gelişim Üniversitesi adına, Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp bir sunum gerçekleştirdi. Katılımcılarla bir araya gelen Aydınalp konuşmasında tarihteki güçlü kadın figürlerinden, kadın haklarının ne olduğundan, kadına yönelik şiddet kavramından, Türkiye’deki şiddetin boyutlarından ve Dünya Kadınlar Günü’nün öneminden bahsetti.

Aydınalp, ülkemizdeki kadın hakları konusunda “Dünyada ve Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkı, eğitim hakkı, boşanma ve nafaka hakkı, iş gücü hakkı, yerel ve ülkeler düzeyinde politik aktivitelere katılma hakkı mevcut. Kadınların sosyal, ekonomik, siyasi ve yasal olarak erkeklerle eşit haklara sahip olmasına rağmen halen bu hakları kullanmada sorunlar yaşıyorlar” dedi.  

Aydınalp, kadına yönelik şiddetin her geçen gün Dünya’da ve Türkiye’de arttığına da dikkat çekti. Dünyada her 3 kadından birinin şiddetin farklı boyutuna maruz kaldığını ifade eden Merkez Müdürü Aydınalp fiziksel, ekonomik, cinsel psikolojik şiddet yüzünden kadınların mağdur olduğunu açıkladı.  Aydınalp yapılan araştırmalarda kadına yönelik şiddetin nedeni olarak namus, kıskançlık, reddedilme, psikolojik sebepler, alkol ve uyuşturucu kullanımı, işsizlik ve parasızlığın olduğunu belirterek, “Kadınlar kendilerine yönelik negatif fikirlere sahipler, kocalarının değişeceğine inanıyorlar, ekonomik zorunluluklar,  çocuğun babaya duyduğu ihtiyaç,  tek başlarına yapamayacaklarını düşünmeleri, boşanmış dulların sosyal olarak hoş karşılanmadığına inanmaları gibi sebepler yüzünden evliliklerini sürdürüyorlar ” dedi.

Türkiye’de kadına şiddet, tecavüz ve taciz gerçeğinin son on yılda 14 kat arttığını da açıklayan Aydınalp, günümüzde popüler olan dizilerin, programların ve haberlerin şiddeti arttırdığını da söyledi. Şiddeti engellemek için ise psikologlar ve sosyologların annelerin eğitiminde rol oynaması gerektiğini ifade eden Aydınalp  “Şiddete eğilimli kişilere psikolojik zorunlu destek verilmeli, cezai yaptırımların arttırılması gerekli, haksız tahrik indirimleri kaldırılmalı ve kitle iletişim araçlarında şiddetin kontrolü yapılmalı”  diye konuştu.

Kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü de kutlayan Aydınalp’a sunum sonrasında Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel tarafından plaket ve çiçek takdim edildi.

Haberler