Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Ekonomi Gazeteciliğinde Kadınların Yeri ve Yükselişi

gelişim üniversitesi
  1.   Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Ekonomi Gazeteciliğinde Kadınların Yeri ve Yükselişi


İstanbul Gelişim Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi katkılarıyla düzenlenen “Ekonomi Gazeteciliğinde Kadınların Yeri ve Yükselişi” başlıklı konferansa Ekonomist Dergisi Editörü Fatoş Bozkuş konuk edildi.


Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp danışmanlığında gerçekleşen program öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Bozkuş, kadınların iş hayatında ne tür zorluklarla karşılaştığına değindi. İş dünyasındaki cinsiyetçiliğe, kişilerin aynı pozisyonda, aynı görev tanımları içerisinde çalışmasına rağmen, kadınların erkeklerden daha düşük maaş aldığının sık rastlanan bir durum olduğundan bahsetti.    
              
Medya dünyasında erkeklerin kadınlara nazaran daha baskın rol üstlendiğini, kadınların ikinci planda kaldığına, bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi olarak çocuk doğumunu gösterdi. Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında ise, kadınların diğer sektörlere göre daha avantajlı bir konumda olduğunu aktardı. Bozkuş, kadınların yönetici olmada sıkıntılar yaşamasıyla ilgili olarak, “Kadınların yönetici olma sendromun olduğunu düşünmekteyim. Bunun sebebinin ise iş dünyasının kendisinden mi, yoksa kadınlardan mı kaynaklandığı benim için ayrı bir sorunsaldır. Biz kadınlar olarak yönetici olma konusunda kendimizi geliştirmeliyiz” diye konuştu. Ek olarak, iş dünyasında iletişim kurmak, network oluşturmak için kadın ve erkek olmanın pek bir öneminin olmadığını vurguladı. Kadınların iş bulma süreçlerinde ise; erkeklere göre daha ince düşünen, ayrıntıya önem veren, olayları koşullarına bağlı olarak değerlendirebildikleri için kadınların ön plana çıktığını ifade etti.

Bozkuş, yaptığı meslek dolayısıyla farklı ülkelerdeki çalışma ortamlarını gözlemlediğinden bahsetti. Kendi deneyimlerine göre, ülkemizde olduğu gibi çoğu ülkede de meslek gruplarında ağırlıklı olarak erkeklerin egemen olduğuna tanıklık ettiğini söyledi. Bozkuş konuşmasında, “İş dünyasının kadınlara çok ihtiyacı var, kadınlar daha fazla üst düzey yönetici pozisyonlarında yer almalı” dedi.  Örnek olarak da Borusan Holding’in İletişim Müdürünü gösterdi. Borusan Holding’in yapmış olduğu kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarında, kadının sosyal ve ekonomik hayattaki konumunun güçlü olması için öncü çalışmalara imza atmasında holdingin iletişim müdürünün kadın olmasının etkisinin olduğu belirtti.

Program sonunda Bozkuş, kendi yaptığı ekonomi gazeteciliğinin eğlenceli bir iş olduğunu, bir sürü farklı sektörden insanlarla tanıştığını, yurt içi ve yurt dışı seyahatleri vasıtasıyla bol bol gezdiğini ifade etti. Bozkuş, sunum sonrasın öğrencilerin sorularını yanıtladı. Son olarak, öğrencilere İngilizce’yi iyi bir düzeyde öğrenmeleri gerektiğini, ek olarak ikinci bir yabancı dil öğrenmelerini, mezun olduktan sonra farklı kültürleri tanımaları ve yabancı lisanslarını geliştirmeleri için yurt dışına gitmelerini, düzenli ve sürekli olarak farklı alanlarda okumalar yapmalarını tavsiye etti.

Fatoş Bozkuş’a İstanbul Gelişim Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi adına Merkez Müdürü Doç. Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp tarafından teşekkür belgesi ve plaket takdim edildi.      

 Ekonomi Gazeteciliğinde Kadınların Yükselişi


Haberler